2016. július 3., vasárnap

Fül- és testgyertyázás: mit, hogyan és miért?

Tisztítsd meg az üregeket, főleg a füledet és az arcüregedet!
Legszívesebben ezzel a felkiáltással fordulnék minden második emberhez. Szomorú dolog látni, mennyi lerakódás van az arcüregben, és ez mennyire eltorzítja külsőleg is jól láthatóan az arcvonásokat. Akinek ez a folyamat kialakult, nyilván napról napra szokott hozzá a képhez, ám nekünk, egészséggel foglalkozóknak ez egy szomorú diagnosztikai lehetőség. Aki szembejön az utcán vagy egy áruházban, vagy a televízióban nyilatkozik, vagy éppen a piros lámpánál nézek át az ő autójába - legszívesebben figyelmeztetném: minél előbb tegyél valamit! Az egyik jó megoldás a rendszeres fülgyertyázás, amelynek egyszerű ám nagyszerű műveletére szívesen megtanítunk bárkit, illetve bemutatjuk a folyamatot itt is, a blogon keresztül.

Mi is az a fülgyertya, illetve test-gyertya?
Képzelj el egy egy lenvászon alapú, méhviasszal átitatott, kézi készítésű terápiás tölcsért, melynek hossza kb 21 cm. Belül üres, és miután a felső végét meggyújtod, a kémény-elv alapján vákuum keletkezik benne.

Mit tud a fülgyertya?
A vákuum és a hő hatására fellépő vérbőség segít felszabadítani a fülben és a járataiban lerakódott salakanyagokat, ami a kezelés során távozik is a szervezetből.
Sok felnőtt használja eredményesen, de a gyerekek körében még nem ennyire elterjedt ez a fajta gyógyítás. Pedig amellett, hogy igen hatásos, kíméletes – és ami nagyon fontos: fájdalom- és mellékhatás nélküli.

Mielőtt neki kezdesz, készítsd egy tálcára:
* a gyertyát,
* az ollót,
* a gyufát,
* egy pohárban, edénykében vizet,
* papírzsebkendőt vagy gézlapocskát

Hogyan gyertyázz?
Miután minden szükséges eszközt magad mellé, elérhető távolságba készítettél, fektesd az öledbe a gyermekedet vagy a párodat, úgy, hogy a feje vízszintesen feküdjön és a füle felfelé nézzen. A fülgyertyák egy része gézlappal fedett (a szűkebbik lyuknál), ha mégsem, mindenképp helyezz a gyerek füléhez gézlapocskát, erre helyezd a felső, szélesebb szájánál meggyújtott gyertyát. Enyhén nyomd bele a fülébe a gyertyát, hogy a füst alul ne távozzon. Ügyelj arra, hogy azért fájdalmat ne okozz! Fontos, hogy a gyermek vagy felnőtt kényelmesen feküdjön, és el tudjon lazulni. A nagyobb gyerek saját maga is óvatosan megigazíthatja a fülében a gyertyát, de mindenképp te fogd és ne is engedd el! Ha a fele már elégett, érdemes kivenni a füléből, a pohár víz fölé helyezni és az elégett részt levágni (fontos, hogy ez a vízbe essen), úgy, hogy azért a vége még égjen.
Mindkét fülét gyertyázd meg, függetlenül attól, hogy melyik fáj. A szakemberek szerint ez az agyféltekék energetikai egyensúlya miatt fontos.

Gyertyázni nem csak a fülben lehet, hanem például a köldököt is érdemes kezelni vele. Rettentő sok lerakódás van itt is! A köldök gyertázására testgyertyát használjunk.

Ha már érzed az ujjaidon a meleget, nem kell megvárnod, amíg a gyertya a jelig leég, nyomd a vízbe az égő részt, oltsd el és vágd le a gyertya elhasználódott felét. Ha kíváncsi vagy rá, mi halmozódott fel a gyertyában, mi jött a fülből vagy a köldökből, felnyithatod a csonkot: a sárga, porszerű anyag a gyertya anyaga, a barnás, szinte egyben álló pedig a salakanyag, aminek távoznia kellett. A mennyiségből következtethetsz a beteg állapotára.

A fülgyertyázás közben segíti az ellazulást, ha a kezelt személy nem fázik, ha halk zene szól, vagy énekelsz neki, ha kényelmesen fekszik az öledben. Kezelés után növeld a folyadékbevitelt: adj neki egy vagy két jó nagy pohár tiszta vizet vagy finom teát.

Tilos a fülgyertyázás:
* ha sérült a dobhártya
* hallójárat sérülése esetén
* ha folyik a fül
* ha a betegnek magas a vérnyomása (kisgyermek esetén nem valószínű)
* fülfelszúrás után kb 3 hónapig
* ha az összetevők valamelyikére érzékeny a kezelendő személy
és akkor is tilos, ha akut gyulladás van a fülben vagy az arcüregben.

Bármely hasonló esetben inkább testgyertyát használj (hasonló, csak nagyobb az átmérője), mégpedig a fülcimpa mögötti mélyedésben.

Testgyertya-kezelés

Hasonlóan használhatod, mint a fülgyertyát. A kezelendő területet érdemes először az óramutató járásával megegyező irányban enyhén megmasszírozni. (Itt is fontos az ellazulás, kényelmes testhelyzet.)
A testgyertya segítséget nyújt
- a látásjavításban: jobb és baloldali halánték, szemöldökök között
- az emésztés helyreállításában: köldökben és köldök körül
- nyugtalanság, idegesség kezelésében: gyomorszájban
- gerinc-fájdalmak esetén: csigolya mellett 2-2 ujjnyira
- torokfájás kezelésére: torok alatti mélyedésben
- mélyről jövő köhögés enyhítésére, megszüntetésére: mellkasnál középen

Tilos a gyertyát:
- nyílt sebbe,
- fejtetőre,
- a szív területére,
és ismeretlen eredetű bőrelváltozásokon alkalmazni.

A fül- és testgyertya kezeléseknek kiváló a stresszoldó hatása. Majdnem mindenki elalszik közben, ezért nehezen alvó gyermeknek és felnőttnek is, esti szertartás részeként jó megoldás lehet.
Nagyon tanulságos megtekinteni, milyen lerakódásokat távolított el a gyertya! Nem hiszünk majd a szemünknek. A köldökgyertya kiválóan kiegészíti a fogyókúrát is.
 
A Biotündér szolgáltatásokon és oktatáson belül a Nap-fény test- és fülgyertyát ajánljuk. Több év óta bevált, kiváló minőségű és kedvező áron kapható termékek.

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Holisztikus életmód tanácsadó
Komplementer medicina tanácsadás és terápiák
www.biotunder.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése