2017. június 9., péntek

Hisztamin intolerancia, a makacs allergiák egyik oka

Ami az egyik embernek étel, a másik embernek méreg – ez az egyik jellemző civilizációs ártalom manapság. 
Vannak emberek, akik hatékonyan bontják le az ételek és összetevőik emésztése során keletkezett magasabb hisztamin-szintet, és vannak, akik nem.
A magas hisztamin-szint tartós allergiát, asztmát, arcüreg-gyulladást, fogászati gócot,, ekcémát, krónikus fájdalmakat és menstruációs problémákat is okozhat. És: lehetnek ezek a problémák a magas hisztamin-szint okai is.

A hisztamin egy fontos ingerület-átvivő anyag az immunrendszer számára. Ha túl sok van belőle a szervezetünkben, akkor a testünk gyulladásos válaszokat fog adni erre a folyamatra. Az erek megduzzadhatnak, magasabb lesz a fertőzésekre való hajlam, az egészséges immunválaszok tompulnak, vagy „rossz” válaszok jönnek.


Az enzimek fontos szerepet töltenek be a hisztamin lebontásban. Az N-metiltranszferáz (HMT) és a diamin-oxidáz (DAO) az a két enzim, melynek fontos szerepe van. A kettő közül a DAO-t tartják fontosabbnak a szakemberek a hisztamin lebontás szempontjából.

Milyen okokból lehet kevesebb DAO és HMT a szervezetünkben?
- a vékonybél bakteriális túlburjánzása, olyan baktériumok jelenléte, amelyek túl sok hisztamint termelnek az anyagcsere-folyamatok mellékhatásaként
- réz- és B6 vitamin hiány, a B6 vitamin igen fontos faktor, amely lehetővé teszi a hisztamin lebontását
- „lyukasbél-szindróma”, a bél áteresztő-képességének meggyengülése, bélgyulladás maradványaként
- örökölt hajlamok
- oltások - főként a túloltás, amely Magyarországon jellemző - okozta hosszú távú sérülések, akár évtizedek múltán is jelentkezhet az oltásokat követően, az immunrendszer működését zavarja, befolyásolja
- fogászati fémek nem szakszerű eltávolítása és a kivezetés folyamatának nem megfelelő végrehajtása
- meglévő egyéb allergiák miatt kimerül a szervezet, pl. parlagfű-allergia, lisztérzékenység

A hisztamin intolerancia a lakosság egyer nagyobb részét érinti. Ennek oka többek között a téli szmoggal, fűtési anyagokkal terhelt levegő, a tavasztól késő őszig terjedő pollen-terheltség, a vegyszeres szúnyogirtás, a helytelen étkezés és életmód, a túlgyógyszerezés, és főként az élelmiszerekben rejlő növényvédőszerek és adalékok.
Milyen tünekkel jár a hisztamin intolerancia, allergia?

•Fejfájás/migrén
•Alvási nehézségek
•Magas vérnyomás
•Szédülés
•Szívritmuszavar
•Testhőmérséklet-problémák, fázósság, vagy tartós hőemelkedés
•Szorongás
•Hasi görcsök
•Orrdugulás
•Légzési nehézségek
•Rendellenes menstruációs ciklus
•Csalánkiütés
•Fáradtság
•Szöveti duzzanatok, ödémásodás
•Napfény-intolerancia
•Gyakori tüsszögés

Magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek:
- alkohol tartalmú italok
- savaúnykáposzta, szója, kefír, joghurt, kombucha, erjesztett és tejsavas erjesztésű ételek
- ecet, balzsamecet, almaecet, ipari ecet különösen
- savanyúság, majonéz, olajbogyó
- pácolt-füstölt húsok
- tejföl, savanyú tej, író
- csokoládé, eper, egyes gyümölcsök, kakaó
- kenyér, glutén-tartalmú ételek
- asztalt gyümölcsök, kiemelten a sárgabarack, szilva, füge, mazsola
- a legtöbb citrusféle
- érlelt sajt, kiemelten a kecskesajt és a camambert-sajt
- dió, kesudió, mogyoró
- avocado, padlizsán, spenót, paradicsom és az összes csucsor-félék
- füstölt halak, kiemelten: makréla, tonhal, szardella
- minden tartósítószer, minden feldolgozott élelmiszer
Mit lehet tenni a hisztamin-lebontás támogatására?
Az alábbi módszerek beválhatnak, de az igazi megoldást az egyénre szabott terápiás kúra jelenti.


- Bélflóra-készítmény, amely enzimeket és colostrumot is tartalmaz
- "Lyukasbél-szindróma" esetén egyéni mikrobiológiai terápia kidolgozása, a bélflóra teljes újjáépítése
- Gyógynövény-terápia, pl. feketekömény-olaj, feketedió-tinktúra, olajfalevél-kapszula, echinacea, rhodiola fogyasztása, szakember által ellenőrzött minőségben és adagolással

- Gyógygombák terápiás alkalmazása, gondosan tesztelve, mely gyógygombákra megfelelő az immun-válasz (shiitake, ganoderma lucidum, cordyceps)
- Kulcs-fontosságú az epeműködés támogatása, és a megfelelő minőségű és mennyiségű epefolyadék biztosítása, az epe- és májtisztítás, megfelelően átgondolt és "tiszta" étrend, étrend-kiegészítés, valamint gyógynövény-terápia, gyógyteázás segítségével
- Az epeműködés és az allergiákra adott válasz-reakció szoros összefüggésben van az agyalapi mirigy és a mellékvese működésével, ezért az agyalapi mirigy és a mellékvese állapotát is ellenőrizni, támogatni szükséges
- A magas hisztamin-tartalmú ételek elhagyása az étrendből
- A biorezonanciás és frekvencia-terápiás kezelések igen jól beváltak akut és krónikus állapot kezelésében is
- A homeopátia, aromaterápia, Bach-virágterápia szelíd, ám hatékony természetes kiegészítésként alkalmazható

Külön szeretném kiemelni a perui kovaföld és az aktív faszén szerepét minden allergiás folyamat, így a hisztamin-allergia esetében is. Mindkét készítmény hatásosan segít a túlzott reakciók csökkentésében és a bélrendszeri regenerációban.

Nagyon fontos az érzelmi hátteret is kezelni, hozzáértő kineziológus, terapeuta segítségével.

Éljünk együtt egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta

Természetes gyógymódok tanácsadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése