2012. július 9., hétfő

Mutasd a körmöd, megmondom, mi bajod!

Mutasd a körmöd!

Első látásra nem is sejtjük, milyen bonyolult szerkezet a köröm. Megtámasztja és védi az érző és kényes ujjhegyet, amelyen sok idegvégződés található.

Miből áll?
Főleg megkeményedett, elhalt sejtekből áll, melyek fonalas szerkezetű fehérjét, keratint tartalmaznak. A kemény szerkezetű körömlemez két rétegből áll. A felső felület sima, míg a belsőn párhuzamos recék vannak, amelyek a körömágyon lévő barázdákhoz kapcsolódnak. Ezek a barázdák mindenkinél egyedülállók, azonosítási eszközként is szolgálnak. A holdacska, amely egy félhold alakú, fehéres rész a körömlemez tövén, nem minden ujjon található meg. A körömlemez tövénél lévő élő szövetből, a matrixból nő ki a köröm. Ez a pici szövet a köröm legfontosabb része. A holdacska a köröm matrix vége, az élő köröm látható része. A körömlemez többi része halott sejtekből áll. A körömlemezt körbeölelő bőr három részből áll: körömredő, proximális és oldalsó. Ezek védik és támasztják meg a köröm körül lévő területeket.

Hogyan ápoljuk?
Sokan elfelejtik, milyen fontos ezt a látszólag lényegtelen testrészt rendben tartani. Bármilyen állapotban van is a körmünk, rendszeres ápolással sokat javíthatunk az állapotán. A víz csodákat művel, mivel a keratinnak sok nedvességre van szüksége a rugalmasság megőrzéséhez. Az olajjal, krémmel való kenegetés, a matrix masszírozása, ápolása szabályozza a nedvesség párolgását. Erősítő körömlakkal töredezett, rövid körmünket óvhatjuk. Strandolásnál a lakk védelmet nyújthat a körömgomba ellen is. A körömlakkot mindig időben mossuk le, mert egyrészt akadályozza a körmöt a légzésben, másrészt ápolatlan, gondozatlan benyomást kelt a kopott, töredezett lakkmaradvány.

Sokat számít, hogyan vágjuk és reszeljük körmünket. A szélétől a középrész felé ajánlatos reszelni, a sarkok lereszelése viszont gyöngíti a körmöt. Soha ne piszkáljuk éles tárggyal! Megsérthetjük a köröm szabad széle alatt lévő szövetet, és a köröm elválhat a körömágytól, szabad utat nyitva a fertőzéseknek. A köröm alatti részt puha kefével tisztítsuk. Aki műkörmöt visel, különös gonddal járjon el, a roncsolódás, fertőzés, befülledés veszélye ugyanis többszörösen fennáll. Rendszeres időközönként pihentesse körmeit, hagyjon időt a regenerálódásra.

Ne feledkezzünk meg a lábunkról! Nincs kiábrándítóbb, mint a szandálból kivillanó elsárgult, repedezett, gondozatlan, netán gombás lábköröm. Ha nincs időnk, türelmünk foglalkozni körmünkkel, rendszeresen keressük fel a pedikűröst, manikűröst. Soha ne felejtsük el, hogy körmünk állapota higiéniánk szintjéről árulkodik!

A betegségek és a köröm
A törékeny, hasadozott köröm nem csupán esztétikai probléma. Alakja, színe, formája, állaga jelzi, milyen betegségekkel küzdünk, milyen változások mennek végbe szervezetünkben. Az aktuális egészségügyi gondokról éppúgy jelzést ad, mint a makacs elváltozásokról vagy mérgezésekről, fertőzésekről, anyagcserezavarokról. A test megbetegedései a vérellátást és az idegek működését mindenhol befolyásolják, így az ujjhegyen lévő idegeken, körömágyon, vérereken is. Az első figyelmeztető jel a növekedés megváltozása lehet. Egy köröm havonta átlagosan 3 millimétert nő, az ettől való eltérés okát érdemes megkeresni. Maga a köröm is megbetegedhet sérülés, fertőzés, gombásodás, baktérium hatására, vegyi anyagok használata miatt. A változások nem feltétlenül jelentenek betegséget, ám minden alkalommal tanácsos orvoshoz fordulni.

 • Harántcsíkok: a növekedési zóna átmeneti sérülése: Lehet súlyos megbetegedés, máj-, gyomor-, bélgyulladás, mérgező anyagok hatására, vagy anyagcserezavar jele.
 • Keresztcsíkok: Ugyanaz, mint a harántcsíkoknál, csak azoknál súlyosabb esetekben.
 • Hosszú csíkok: A finom, hosszú csíkozás gyakran születési sajátosság, de lehet bőrbetegség vagy ízületi gyulladás jele.
 • Pettyes köröm, amelyet mintha tűvel pontoztak volna ki: szarusodási zavarok, pikkelysömör.
 • Lecsupaszított, töredezett köröm: gyakori kapcsolat vízzel és vegyi anyagokkal, például körömlakklemosóval, illetve mechanikus hatásra (gépírás), lehet ásványianyag- és nyomelemhiány jele is.
 • Hosszú, fehér csíkok: ritka bőrbetegségre utalhatnak.
 • Fehér foltok vagy pontok: sérülések a testen, de véletlenül is jelentkezhetnek.
 • Tejesüveg-köröm - homályosan fehér köröm: gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa) vagy májgyulladás, májzsugor jelenléte, olykor örökletes bajok.
 • A köröm hiányzó vagy alig látható, illetve piros holdja: a szív megbetegedése vagy májbaj.
 • Repedezett bevérzés, hosszanti irányban csíkos formájú bevérzések: pikkelysömör, a szívbelhárgya gyulladása, a vese megbetegedése, májgyulladás.
 • Halvány köröm: vérszegénység.
 • Kékes színű köröm: a szív, illetve tüdő megbetegedése.
 • Zöld pettyes köröm: bakteriális fertőzés.
 • Sárgás színű köröm: pikkelysömör, gombás fertőzés vagy nikotin hatására.
 • Barna vagy fekete színű köröm, ahol az elszíneződés átterjedhet a körömágyra is: testi sérülések, rosszindulatú daganat.
 • A köröm felső része vörösesbarna, az alsó fehér: vesegyengeség.
 • Görbülő köröm, a köröm morzsolódó szétesése: pikkelysömör.
 • Körömlemez leválása a körömágyról: krónikus bőrbetegségeknél, vérkeringési zavaroknál, pajzsmirigy-megbetegedésekor, sérülések után, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.
 • Karmosan növő köröm: főleg a lábkörömnél fordul elő a kényelmetlen lábbeli vagy a köröm nem megfelelő kezelése miatt.
 • Óraüveg-köröm, erősen megnőtt, megvastagodott köröm: szívpanaszok és a tüdő megbetegedése esetén, oka lehet vashiány is, ritkábban a bél megbetegedését jelzi.

  Bíró Tünde
  Holisztikus életmód- és egészség tanácsadó
Megjelent az Elixír Magazinban 2001.06.26.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése