2016. június 4., szombat

Napvédelem, bőrvédelem szelíd módszerekkel - mit nem szeret a bőröd?

Ma már komoly problémával kell szembenéznünk, ha nyáridőben fedetlenül tartózkodunk a tűző napon. Gyermekek esetében különleges óvintézkedéseket kell tennünk a napvédelemre. És nem csak a nyaralás idején, hanem a mindennapokban is.
Az ózonréteg csökkenése következtében megnövekedett káros UV-sugárzás rendkívüli mértékben növelheti a rosszindulatú bőrelváltozások előfordulásának esélyét – de ehhez bizonyos tényezőknek még fent kell állnia. Minden mindennel összefügg, ezért nem okolhatjuk egymagában az UV-sugárzást bajaink forrásaként! Tény, hogy az emberi környezetkárosító tevékenység már-már jóvátehetetlen károkat okozott Földünk érzékeny egyensúlyában, és ez leginkább az egyes embert sújtja.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem egyértelműen káros vagy jótékony hatású a napfürdőzés. Azt biztosan állíthatjuk, hogy az egészséges ember megfelelő védelem mellett nyugodtan élvezheti a nyári nap örömeit.

A napfény áldott hatású. Elősegíti a vitamin-képződést, erősíti csontjainkat, gyógyító hatással van a pikkelysömörre és bizonyos ekcémás problémákra, képes megszüntetni a depressziót. Szeretünk szép barnák, nap-sütöttek lenni. A túlzásba vitt napozás, a megfelelő bőrvédelem nélküli napfürdő azonban idő előtti öregedést, ráncokat, hámsejt-sérülést okoz.

Fontos, hogy ezt megelőzendő kialakítsd a saját bőrvédelmedet. Az első fontos lépés, hogy vegyszermentes, ugyanakkor valódi napvédő anyagokat tartalmazó bőrápoló készítményt használj nap, mint nap.

A magas faktorszámmal jelzett napvédő krémek nem minden esetben megbízhatóak. Vagy nem teljesítik a csomagoláson feltüntetett "ígéretet", azaz a 30-as, 40-es, vagy még magasabb faktorszámot, vagy súlyosan károsító vegyszereket tartalmaznak egyes készítmények. Mit jelent valójában a faktorszám? Nem azt, hogy ilyen vagy amolyan erős védelmet ad a készítmény, hanem azt, hogy mennyi ideig véd egyszeri felkenés esetén. Ne feledd, hogy ha felkensz egy krémet, olajat, naptejet, akkor a vízben leoldódik, így akár a vízben fürdőzve is leéghetsz vagy leég a gyermeked.

Aranyszabály: kezdd az apró betűkkel! Azaz: olvasd el gondosan a napvédő készítmény tájékoztatóját. Kerüld az alumínium-tartalmú és higany-tartalmú, vegyszeres napvédő krémeket. Igen, jól olvasod, higanyt is tartalmazhatnak egyes napvédő készítmények. A nehézfémek a bőrön keresztül bejutva károsítják a szervezetet, és a bőrt is károsítják. Nem is gondolnád, mennyi készítményben van nehézfém. Az egyéb összetevők is "megérnek egy misét". Ne használj ilyesmit, főleg ne a gyermekednek!

NE FELEDD A SZEM VÉDELMÉT! Az olcsó, gagyi napszemüvegek súlyos károsodást okozhatnak a szemedben! De a márkásnak tűnő napszemüvegek is gyakran olcsó, gagyi anyagokból vannak! Itt aztán tényleg nem mindegy, milyen garanciával választod meg a napvédelmet!

A kalapok, sapkák, kendők és a lenge pólók, ruhák nagyon jó megoldás, főleg a kisgyermekeknél alkalmazzuk ezt a plusz védelmet. De a ruhák alatt is be kell kenni napvédővel a bőrt.

Mi a teendő napégés, napszúrás, ezzel járó tünetek esetén?
- sok folyadék, limonádé, citromos víz fogyasztása
- aszpirin tartalmú fájdalomcsillapító, az eredeti Kalmopyrin nagyon jó lehet, ez mindig legyen nálad
- Aloe First spray használata, ez lehetőleg mindig legyen nálad
- Levendula illóolaj, Panarom vagy Levendárium készítménye, amivel közvetlenül is ecsetelheted az égett felületet
- Levendula aromavíz használata külsőleg és belsőleg, külsőleg spray formájában, belsőleg egy liter vízben egy evőkanálnyi aromavizet feloldani, és ezt iszogatni. A Panarom cég vagy a Levendárium aromavize nagyszerű. Mindig legyen nálad!
- sötét szobában való pihenés, regenerálódás - nem egyszer fordul elő, hogy fiatalok, friss házasok a tengerparton gyorsan leégnek, és aztán a nyaralás további részét a sötét szobában kénytelenek tölteni
- az égett bőrfelület hűtése jéggel, jeges pakolással
- az égett felület gyógyulása után a bőr táplálása bio-natúr tápláló krémekkel, testápolókkal, a Panarom cég termékeit ajánlom

Amit a bőröd nem szeret:

- Leégni! A bőr nem felejt – a gyermekkori napégésektől kezdve minden káros hatást „tárol”. Megelőzésként vagy leégés utáni kezelésre ajánljuk a különleges tisztaságú "szűz" kókuszolajat, vagy ilyen olajat tartalmazó balzsamot, mint pl. a Panarom aromaterápiás készítményét.
- A kevés folyadékot! A melegben tényleg inni kell. Méghozzá sokat, gyakran. A gyerekekre kiemelten ügyeljetek, ők igen gyorsan ki tudnak száradni!
Ha iszol, ne túl hideget, ne túl meleget. Még a 3-4 liternyi tiszta víz sem túlzás ebben a hőségben!
- Önbarnító krémek. Vegyi anyagok bejuttatása révén érik el a látszólagos barnaságot, márpedig bőrünknek és egész szervezetünknek a lehető legkevesebb vegyszerre van szüksége.
- Erős alapozás, sminkelés. Napozásnál tilos! A készítmények alkotóelemei szinte beleégnek a bőrbe.
- Mesterséges illatanyagokkal, tartósítószerekkel, vegyszerekkel és kozmetikai mérgekkel teli testápolók, tusolók. Különösen kerüld a vanília és citromolaj illatú-tartalmú készítményeket.
- Az aromaterápiás készítmények közül a citrusokat tartalmazókat, mivel fényérzékenyítő hatásúak.
- Alumínium-tartalmú dezodorok: válaszd helyettük a bio-dezodorokat.
- Stressz, idegeskedés
- Klimatizált helyen való tartózkodás
- Gyógyszerszedés alatti napozás. Az alábbi gyógyszerek fogyasztása alatt különösen érzékeny lehet a bőröd: antibiotikumok, gombásodás elleni szerek, vizelethajtók, nyugtatók, fogamzásgátlók. A tájékoztatókon általában feltüntetik mellékhatásként a napérzékenységet, ami sokféle kellemetlen, makacs tünetben jelentkezhet. Gyakran hibásan májfoltként azonosítják a gyógyszerezés következtében gombásodás és napfény érzékenység következtében kialakuló barnás foltokat!

Bőrvédő tippek a megelőzéshez:
- Fejfedő, kalap, sapka, valamint póló, lenge ruha használata, amely fedi a testet. Fürdőzésnél is ajánlott a tűző nap ellen ruházattal védekezni, különösen kisgyermekeknél.
- Mindig, még enyhébb napsütésnél is, alkalmazd valamelyik bio vagy natúr napvédő krémet, naptejet, és rendszersen ismételd meg a kenést
- Aloe First spray mindig legyen kéznél, és azonnal kezeld vele az égett területet, sőt, a napozás után megelőzésként kezeld vele a bőrt
- Levendula aromavíz szintén mindig legyen kéznél, amivel gyorsan hűtheted, kezelheted az égett területet, főleg kisgyermekeknél nagyon lágy, hatékony megoldás
- Fogyaszd rendszeresen a „napfény vitaminjait” természetes formában! Előnyös a D-vitamint, E-vitamint, Béta-karotint tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása, a „belső barnítás”
- Fokozatos hozzászokás az erős napfényhez
- Vegyszermentes, bio-napvédő készítmények használatáról már jó előre gondolkodj, ne a nyaralás helyszínén próbáld meg beszerezni azt, ami éppen kapható

Amiket javaslok - minősített bio vagy natúr napvédő készítmények, családok:
A Panarom cég SunSol napvédő családja - napolaj és bőrápoló balzsam - a napolajnak alacsony az UV védeleme, inkább a délelőtti és délutáni órákban ajánlott a használata. A bőrápoló balzsam remek! Minden-mentes termék, kicsi gyermekeknek is ajánlott.
FLP Aloe First spray és napvédő krém, 30-as faktorral. Remek! A First spray a leégés, napozás utáni védelemre kiváló

Eco-Cosmetics német minősített napozószerek
Az Ilcsi cég paradicsomos napvédőjét
Lavera Sun baba-gyermek napvédő
Phyt's spray Fondant
Sante Soleil napozókrém
Kibio Fluid Protecteur Visage


Egészséges napfürdőzést kívánok!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Holisztikus életmód tanácsadó
www.biotunder.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése